måndag 9 oktober 2017

Äpplen i massor

I år hade vi återigen mycket äpplen. Kanske inte som förra året men i år bestämde vi oss för att görs något med alla våra äpplen. Förra året gjorde vi en del äppelmos men det kunde vi ju inte äta hur mycket som helst och dessutom tröttnade barnen på att äta gröt med äppelmos. Så vi slängde nog hur mycket äpplen som helst. Men år tänkte vi ta tag i saken och vi letade och letade efter ett musteri som inte var allt för långt borta och som inte var allt för dyrt. Till sist hittade vi ett litet billigt musteri. Som vanligt var vi ute i sista stund. Dels så hade många av våra äpplen börjat falla ner, blivit övermogna och vi åker till Stockholm i veckan. Så i veckan som var ringde vi och fick en tid i lördags att lämna in äpplena och i fredags ägnade Jim mycket tid åt att få ner alla äpplen och packetera dem i lådor. Sen var det bara att åka iväg med dom. Vi bestämde oss för att göra färskpressad must, vilket innebär att vi inte kan ha all must uppe utan vi var tvugna att frysa ner den så fort vi fick hem den och det vi har uppe måste vi dricka upp under någon dag.

Äppleträdet stod på tomten när vi köpte huset så vi antar att det är ett gammalt träd och vi har ingen aning om vad det är för sort. Men farbror som gjorde vår must trodde att det var en sort som heter Aroma. Anledningen till att han trodde det var för det blev en väldigt klar must och enligt farbrorn så blir det klarast och bäst must på den sortens äpple. Och den var så god! Så nu vet vi att nästa år blir det must igen och så långe vi får mycket äpplen så ska vi göra must! Så har ni äpplen hemma gör must för det blir så gott och det känns även skönt att ta tillvara på äpplena .



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar